احیای قلبی ریوی (CPR) به اقداماتی گفته میشود که با استفاده از تنفس مصنوعی و ماساژ قلبی، در فردی که تنفس و یا ضربان قلب نداردف باعث برگردانیدن وی به زندگی میشود. احیای قلبی ریوی میتواند بدون احتیاج به هیچ وسیله اضافی نیز انجام گیرد و انجام صحیح و به موقع آن جان بسیاری از انسان ها را از مرگ حتمی نجات بخشد. انجام به موقع و سریع CPR در 6-4 دقیقه اول پس از ایست قلبی تنفسی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است و ان مدت مان را Golden time مینامند. در مواردی مانند ایست قلبی تنفسی، غرق شدگی، خفگی و… احیای قلبی ریوی میتواند فرد را به زندگی برگرداند.
برای انجام عمل CPR مراحل زیر را باید با دقت انجام داد:
1- باز کردن راه هوایی
2- دادن تنفس مصنوعی
3- ماساژ قلبی
برقراری راه هوایی مصنوعی:
جهت باز نگه داشتن راه های هوایی اغلب نیاز به ابزار هایی برای ایجاد راه هوایی مصنوعی میباشد. انواع مختلف راه های هوایی مصنوعی وجود دارد، که به شرح زیر میباشد:
1- راه هوایی دهانی (توسط اوروفارنژیال ها)
2- راه هوایی بینی (توسط نازال ها )
3- اینتوباسیون (توسط لوله تراشه به همراه لارینگوسکوپ)
4- تراکئوستومی
راه هوایی دهانی:
ایروی دهانی _ حلقی ابزاری است که به منظور باز نگه داشتن دهان بیمار مورد استفاده قرار گرفته و اغلب در بین عموم مردم تحت عنوان ایروی دهانی شناخته شده که ساخت آن توسط شخصی به نام آرتور ارنست گودل صورت گرفته است .هنگامی که فردی به کما رفته، دچار ضربه مغزی شده و یا در کل در بیهوشی کامل به سر میبرد ، ایروی دهانی مورد استفاده قرار میگیرد زیرا باعث میشود که عضلات فک منبسط و شل شود و زبان به ته گلو برود که این امر منجر میشود تا راه مجرای تنفسی بسته و بیمار دچار خفگی شود اما با استفاده کردن از این ابزار میتوانیم که حایل افتادن زبان شویم تا راه مجرای تنفسی هم باز بماند.
ایروی دهانی به صورت لوله منحنی شکل پلاستیک است که قسمت قوس دار آن روی زبان قرار گرفته و نوک آن در ناحیه ته زیان(حلق) جای میگیرد. خارجی ترین قسمت آن گرد و روی لب ها قرار میگیرد. همچنین این وسیله از برگشت زبان به عقب و بستن راه هوایی جلوگیری میکند.
انواع ایروی ها از لحاظ سایز:
ایروی دهانی در 5 سایز برای بالغین بزرگ جثه، متوسط جثه، کوچک جثه، بچه ها، اطفال موجود میباشند. بلند بودن بیش از حد طول ایروی ها موجب ایجاد سرفه و تهوع میشود.