کاربرد هوش مصنوعی در صنایع نظامی

همانطور که در مطالعه قبل گفته شد یادگیری عمیق کاربردهای زیادی دارد که یکی از کاربردهای آن در صنایع نظامی است.

کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع نظامی

هوش مصنوعی به دلیل قدرت تصمیم‌گیری، خود تنظیمی، خود مختاری و خود فعال‌ شوندگی‌اش جایگاه بالایی در دنیای رزم پیدا کرده است.

شاید بتوان از انیگما (Enigma) به عنوان اولین استفاده از هوش مصنوعی در صنعت نظامی نام برد که این دستگاه با ۲۶ حرف الفبا برای ارسال ایمن پیام‌ها رمزنگاری شده بود و در جنگ جهانی دوم توسط نیروهای آلمانی استفاده می‌شد. پس از مدتی مرکز شنود الکترونیک انگلستان (اولترا) با روش مهندسی معکوس، ماشین ضد انیگما با نام «bombe» را ساختند.

کاربرد هوش مصنوعی در زیر شرح داده شده است.

1. ربات‌های هوشمند

همانطور که می دانید ربات‌های هوشمند بدون سرنشین زیادی در حال حاضر وجود دارند که در صنایع نظامی فعالیت می‌کنند. این ربات‌ها به مجموعه‌ای از سنسورهای هوشمند مجهز می باشند که محیط اطراف خود را مشاهده و درک کرده و سپس به صورت مستقل و یا با کمک انسان‌ها تصمیم می‌گیرند. ویژگی کلی بسیاری از این ربات‌ها مشابه یکدیگر است. اما در برخی از جزئیات از قبیل وزن، میزان ماندگاری شارژ و عبور از مکان‌های صعب‌العبور مثل ماسه، پله و… متفاوت هستند. به عنوان مثال همه آن‌ها می‌توانند وارد مکان‌های کثیف، خطرناک و یا آلوده به انواع گازهای سمی و شیمیایی شوند و بسیاری از وظایف را بهتر از هر انسان دیگری به انجام برسانند.

این وظایف می‌توانند شامل شناسایی محیط، پاک‌سازی موانع، آتش نشانی، خنثی‌سازی مین، دفع مواد منفجره، حمل بارهای سنگین، تیراندازی، نارنجک اندازی، هدف‌گیری دقیق و… باشند.

از دیگر ویژگی‌های برخی از این ربات‌ها قابلیت شنود و ارسال تصاویر رنگی، سیاه و سفید، مادون قرمز یا دید در شب برای اپراتور خود، حتی با هزاران متر فاصله است.

2. امنیت سایبری

پس از زمین، هوا و دریا یکی دیگر از عرصه‌های جدید جنگی، فضای مجازی است. به گونه‌ای که یک شبکه هک متخاصم قادر است امنیت کل منطقه را به خطر بیاندازد. حملات سایبری می‌توانند سیستم‌های نظامی را هک کنند و باعث از دست رفتن اطلاعات حیاتی نظامی و ایجاد خسارات بی‌شمار شوند.

سیستم‌های مجهز به هوش مصنوعی از رایانه‌ها، داده‌ها، برنامه‌ها و شبکه‌ها در برابر هرگونه دسترسی غیرمجاز و متهاجم محافظت می‌کنند. همچنین سیستم‌های امنیتی وب، مبتنی بر هوش مصنوعی قادرند الگوهای حمله سایبری را ثبت کنند و بر این اساس ابزارهای ضد حمله را توسعه دهند.

3. سیستم‌های جنگی

در حال حاضر کشورهای متعددی به دنبال استفاده از هوش مصنوعی در صنعت نظامی خود هستند. استفاده از روزافزون از این فناوری در سکوهای زمینی، دریایی، هوایی و فضایی ارتش‌ها کامل مشهود است. کاربرد هوش مصنوعی در تسلیحات نظامی باعث افزایش دقت، کارایی، هماهنگی، هم‌افزایی و… در میان آن‌ها می‌شود و همچنین به دلیل عدم نیاز به نیروی انسانی و تعمیر و نگهداری‌های مداوم، هزینه‌ها را در دراز مدت کاهش می‌دهد.

4. لجستیک و حمل و نقل

مسئله لجستیک یکی از مهم‌ترین مسائل در تعیین موفقیت یا عدم موفقیت یک ماموریت نظامی است. حمل و نقل مهمات، اسلحه‌ها، نیروها و کالاها بخش جدایی ناپذیری از یک عملیات نظامی موفق هستند. ادغام هوش مصنوعی با حمل و نقل باعث کاهش زحمات عملیاتی نیروهای انسانی و هزینه‌ها می‌شود. همچنین هوش مصنوعی باعث می‌شود که ناوگان نظامی بتواند به سرعت ناهنجاری‌ها را شناسایی کرده و خرابی قطعات را پیش بینی کنند.

 

5. شناسایی هدف

هوش مصنوعی هواپیما‌ی بدون سرنشین را قادر می‌سازد تا با خلبان خودکار به مکان‌های از پیش تعیین شده پرواز کند و بر اساس فناوری تشخیص تصویر، هدف‌گیری را انجام دهد. این خود نشان‌دهنده میزان دقت به کار رفته در تولید هوش مصنوعی است. این ماشین هوشمند قادر است در محیط‌های جنگی پیچیده و شلوغ، هدف موردنظر را به خوبی شناسایی کند.

با استفاده از یادگیری ماشین در سیستم‌های شناسایی هدف، توانایی آن‌ها را برای شناسایی موقعیت اهدافشان بشدت بهبود می‌یابد. تشخیص و طبقه‌بندی اهداف توسط روبات‌های مجهز به هوش مصنوعی و بینایی کامپیوتری مجهز به اینترنت اشیا صورت می‌پذیرد.

از جمله توانایی‌های دیگر هوش مصنوعی و زیرشاخه‌هایش (یادگیری ماشین، یادگیری عمیق و…) در شناسایی اهداف هستند. امروزه برنامه شناسایی و انطباق هدف دارپا، با نام (TRACE) در میدان‌های جنگی مورد استفاده است. این برنامه از تکنیک‌های یادگیری ماشین برای مکان‌یابی و شناسایی خودکار اهداف، با کمک تصاویر رادار با دیافراگم مصنوعی (SAR) استفاده می‌کند.

6. مراقبت‌های بهداشتی جنگ

در میدان‌های نبرد می‌توان با ادغام سیستم‌های جراحی رباتیک (RSS) و پلتفرم‌های زمینی رباتیک (RGP) منجر به جراحی و خروج گلوله از جان سربازان شد. از طرفی سیستم‌های مجهز به هوش مصنوعی می‌توانند سوابق پزشکی سربازان را در شرایط بحرانی استخراج کرده و به تشخیص و درمان اصولی آن‌ها کمک کنند.

ربات های جستجو و نجات به دنبال کاهش تلفات ناشی از تاخیر در جستجو، و ارائه امداد لازم به قربانیان است. این یکی از معدود کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع نظامی است که به دلیل سودمندی بالایش، موافقان بسیاری نیز دارد. این ربات‌ها قادرند عملیات جستجو، ردیابی و نجات را حتی در محیط‌های هسته‌ای، بیولوژیکی، رادیولوژیکی و شیمیایی نیز انجام دهند.

7. نظارت بر تهدیدات و ایمنی پرسنل نظامی

اطلاعات، نظارت و شناسایی (ISR) نقش مهمی را در نظارت بر تهدیدها و تجزیه و تحلیل موقعیت‌ها ایفا می‌کند. عملیات (ISR) برای پردازش اطلاعات و پشتیبانی از طیف وسیعی از فعالیت‌های نظامی استفاده می‌شود. هوش مصنوعی می‌تواند به پرسنل نظامی در نظارت بر تهدیدها و بهبود آگاهی موقعیتی آن‌ها کمک کند. از پهپادهای مجهز به هوش مصنوعی برای گشت‌زنی در مناطق مرزی، شناسایی تهدیدها و انتشار اطلاعات مربوط به تهدیدات استفاده می‌گردد. استفاده از پهپاد می‌تواند امنیت پایگاه‌های نظامی را تقویت کند و ایمنی و کارایی پرسنل نظامی را در نبرد یا مکان‌های دورافتاده افزایش دهد.

پهپادها و ربات‌های کوچک برای نظارت بر نیروهای دشمن یا مناطق خاص استفاده می‌شوند و آن‌ها با کمک GPS فیلم و تصاویر را به ایستگاه زمینی ارسال می‌کنند.

8. پردازش حجم زیادی از داده‌ها

به واسطه رایانش ابری، می‌توان حجم زیادی از داده‌ها را مدیریت و تجزیه و تحلیل نمود. این داده‌ها می‌توانند شامل تصاویر، صداها، فیلم‌ها، فرمول‌ها، استراتژی‌ها و سایر اطلاعات مهم جنگی باشند.

هوش مصنوعی به پردازش سریع حجم عظیمی از داده‌ها، برای استخراج اطلاعات مفید، کمک شایانی کرده است و برای جمع‌آوری اطلاعات مهم از مجموعه داده‌های متعدد و جمع‌آوری ابرمجموعه داده‌ها از منابع مختلف بسیار مفید و کاربردی عمل می‌کند.

9.شبیه سازی و آموزش رزمی

شبیه‌سازی و آموزش یک زمینه چند رشته‌ای است که مهندسی سیستم، مهندسی نرم‌افزار و علوم کامپیوتر را شامل می‌شود. از مجموع این علوم به منظور ساخت مدل‌های رایانه‌ای استفاده می‌شود که سربازان را با سیستم‌های رزمی مختلف که در طول عملیات نظامی به کار می‌روند، آشنا می‌کنند.

این سبک از آموزش بیش از هر زمان دیگری فراگیر شده است. ارتش ایالات متحده تجزیه و تحلیل جنگ را با استفاده از برنامه‌های شبیه‌سازی حسگر آغاز کرده است. شبیه‌سازی‌های نیروهای زمینی و دریایی آمریکا توسط شرکت‌هایی مانند SAIC، CACI ،Torch Technologies ،Millennium Engineering و Orbital ATK پشتیبانی می‌شود. همچنین استفاده از تکنیک‌های واقعیت مجازی نیز بسیار در این سبک از آموزش کاربرد دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود

آیا عضو نشده اید؟

باشگاه مهندسی پزشکی