چراغ اشعه UV یا اشعه ی ماوراء بنفش برای ضدعفونی کردن سطوح (تر یا خشک) و دیگر فضاهای آلوده در اتاق عمل یا اتاق ایزوله مورد استفاده قرار میگیرد. اشعه ی UV دارای خاصیت ضد میکروب و ضد باکتری است.
عملکرد چراغ UV
اشعه ی ماوراء بنفش دارای طول موج 10 تا 400 نانومتر است. در این بازه، چندین نوع اشعه ی UV وجود دارد. اشعه ای که در طول موج 260 تا 270 نانومتر است، قابلیت نفوذ به میکرو ارگانیزم ها را داشته و پس از تغییر DNA آن ها، از تقسیم سلولی جلوگیری کرده و اثر آن را از بین میبرد. به همین دلیل این اشعه در چراغ UV جراحی به عنوان یک ضد عفونی کننده موثر در محیط هایی مانند اتاق عمل بیمارستان یا اتاق ایزوله مورد استفاده قرار میگیرد. این روش ضد عفونی دارای مزایای زیر میباشد:
- از بین بردن تمام میکروارگانیسم های سطح یا در هوا
- کاهش هزینه های ضد عفونی بیمارستانی
- از بین بردن بیشتر انواع باکتری ها نسبت به سایر روش های ضد عفونی
- ضد عفونی قسمت هایی که دسترسی به آنها برای ضدعفونی دستی سخت تر است مانند زیر میز یا زیر تخت
- ضد عفونی دستگاه هایی که استریل کردن آنها به صورت دستی امکان پذیر نمیباشد.
چراغ UV جراحی دارای لامپ های استوانه ای شکل است و به همین دلیل کل فضای اتاق عمل به خوبی توسط اشعه آن پوشش داده میشود. هم چنین در صورت ورود به محدوده های غیر مجاز سنسور دستگاه فعال شده و چراغ به صورت خودکار خاموش میشود. پس از خروج از این محدوده، مجددا چراغ به طور خودکار روشن میشود. این چراغ قابل جابجایی است و این ویژگی استفاده از آن را آسان میسازد. به علاوه دارای یک ریموت جهت کنترل از راه دور حتی از پشت دیوار و بدون دید مستقیم میباشد. قابل ذکر است که سیستم دستگاه دارای این قابلیت است که برای روز و ساعت مشخص تنظیم شده و به صورت اتوماتیک عملکرد خود را انجام دهد.
اثر گند زدایی این چراغ، به مدت زمان تابش و دوز آن بستگی دارد. بعضی میکروارگانیزم ها باید تحت دوز بالاتر و زمان بیشتر تابش قرار بگیرند تا کامل از بین بروند. همان طور که قبلا ذکر شد، چراغ UV اتاق عمل قابلیت جابجایی دارد. در این حالت برای ضد عفونی کردن کل اتاق، چراغ باید در وسط اتاق قرار داده شود تا کل فضا را پوشش دهد. و اگر چراغ UV از نوع ثابت باشد، باید در محلی نصب شود که بتواند تمام قسمت های اتاق عمل را ضد عفونی کند. باید توجه داشت که این اشعه تنها سطح اجسام را ضدعفونی میکند و قابلیت رد شدن از شیشه یا پلاستیک را ندارد. هم چنین در استفاده از چراغ UV جراحی باید از تابش آن به چشم جلوگیری کرد زیرا باعث آسیب به شبکیه می شود. در صورت تماس طولانی با پوست نیز ممکن است باعث ایجاد سرطان شود.