تست یورودینامیک یا نوار مثانه مهمترین تست سرپایی جهت بررسی عملکرد سیستم ادراری نرمال و غیر نرمال خـصـوصاً در مثانه و مجاری ادراری است . با این تـسـت مـیتـوان تشخیص افتراقی در موارد انسداد ادراری (تنگی مجرا ، BPM ) و انواع بی اختیاری های ادراری را به بهترین نحو انجام داد که این عمل به پــزشــک جـهـت درمـان دقـیـق تـر کـمـک بـه سـزایـی میکند.
اهمیت تست یورودینامیک بدین جهت است کـه بـا اسـتـفـاده از ایـن تـست می توان بیماری های مربوط به بی اختیاری ادراری و مشکلات آن را به درسـتی تشخیص داد ، دستگاه یورودینامیک تنها وسـیـلــه تـشـخـیـصــی بــرای مـشـخـص کـردن دقـیـق مـشـکـلات عـصـبـی عضلانی مثانه است که سبب افتراق نوع بی اختیاری های ادراری میشود.
نمایی از دستگاه یوروداینامیک
این آزمایشها اغلب برای مردان با غده پروستات بزرگ و برای زنان مبتلا به بیاختیاری ادراری تنظیم میشود که یا به درمان علامتی پاسخ ندادهاند یا نیاز به عمل جراحی دارد. بیماری که از نیاز اورژانسی به تخلیه ادرار و تکرر ادرار شکایت دارد، ممکن است به سندروم مثانه بیش فعال مبتلا باشد. علت آن شاید بیش فعالی عضله دترسور (تشکیل دهنده مثانه) باشد، که طی پر شدن مثانه، ناگهان منقبض میشود. با استفاده از تست یورودینامیک میتوان بیش فعالی عضله مثانه را تأیید کرد که به تعیین نوع درمان کمک میکند.
تست های اختصاصی
انجام یک تست نوار مثانه تقریباً ۳۰ دقیقه طول میکشد. فرایند این تست به بیان ساده اینگونه است که کاتتر کوچکی وارد مثانه میشود تا آن را پر کند و فشار آن را در حالتهای مختلف ثبت کند، اما در واقع سِیر دقیق انجام تست، بستگی به نوع اختلال بیمار دارد.
روش اندازه گیری پارامترها در تست یوروداینامیک
بعضی از روشهای رایج انجام تست عبارتند از:
- حجم باقی مانده پس از دفع ادرار
این تستها اغلب با تعبیه یک کاتتر ادراری شروع میشوند، سپس بیمار کاملاً ادرارش را تخلیه میکند. حجم ادرار اندازهگیری میشود (تا نشان دهد مثانه تا چه حد کارآمد و ادرار را تخلیه میکند). حجمهای باقیمانده زیاد (۱۸۰ میلیلیتر) ممکن است نشانه عفونت مجاری ادراری باشد، و همچنین میواند با بیاختیاری شدید مرتبط باشد، در مردان اغلب نشانه بزرگی پروستات است که باعث تنگ شدن مجرا شده؛ این اختلال (ادرار باقیمانده) در خانمها شایع نیست.
- سیستومتری چند کاناله
آزمون سیستومتری، فشار مثانه را در طول پر شدن مثانه یا حین سایر مانورهای تحریکی، اندازهگیری میکند. با استفاده از دو کاتتر فشار داخل رکتوم و مثانه (برای بررسی انقباض دیواره مثانه)، ثبت میشود. همچنین در طول این فاز، میتوان قدرت میزراه را با استفاده از مانور سرفه یا واسالوا، برای تأیید بیاختیاری استرسی یا (stress incontinence) مورد آزمایش قرار داد.
- اوروفلومتری
محاسبه سرعت و حجم تخلیه مثانه، که به تشخیص دلیل اختلال در ادرار کردن (تخلیه مشکل ادرار) از جمله، ضعف عضله مثانه یا انسداد مجرای خروجی آن، کمک میکند. بیمار این تست را با مثانه کاملاً پر، آغاز میکند و در حین تخلیه ادرار، سرعت و حجم آن توسط یک کامپیوتر ثبت میشود و در نهایت نموداری از وضعیت، ارائه میدهد.
- الکترومیوگرافی
اگر پزشک شک به بیماری یا اختلال عصبی داشته باشد که زمینهساز مشکل ادراری بیمار شده، این تست را انجام میدهد؛ در این تست با تعبیه سنسورهایی، وضعیت فعالیت عصبی و عضلانی مثانه و گردن مثانه بررسی میشود.
- فلوئوروسکوپی
فیلمبرداری با اشعه x از مثانه و گردن مثانه، حین تخلیه ادرار. این روش، در بسیاری از مراکز تحقیقاتی و آموزشی به عنوان بهترین اقدام، توصیه میشود.