ماشین قلبی – ریوی

آیا میدانید دستگاه پمپ قلب چیست؟ با من همراه باشید.

پمپ قلب که به آن دستگاه یا ماشین قلب و ریه، بای پس قلبی-ریوی، CPB وCardiopulmonary Bypass  نیز گفته میشود، دستگاهی است که میتواند در عمل های جراحی وظیفه ی قلب و ریه ی فرد را برعهده بگیرد. این بدین معناست که در مواقع لازم مثل عمل جراحی قلب باز، ماشین قلب و ریه، به جای قلب عمل پمپاژ خون و به جای ریه عمل اکسیژن رسانی به خون را انجام میدهد.

 

 نمایی از دستگاه پمپ قلب

عملکرد اصلی دستگاه، رساندن خون اکسیژن رسانی شده به مغز و دیگر اندام های حیاتی بدن است تا کادر جراحی بتوانند روی قلبی که خالی از خون و بی حرکت است به راحتی جراحی را انجام دهند. خونی که به قلب باز میگردد ابتدا وارد دستگاه شده و سپس به رگ ها باز میگردد. پس از اتمام جراحی، قلب دوباره شروع به کار کرده و دستگاه قلب و ریه از بیمار جدا میشود.

 

 عمل جراحی توسط دستگاه پمپ قلب

این دستگاه توسط پرفیوژنیست یا پمپیست کار میکند در این کار تخصص دارند و برای آن آموزش دیده اند. عملکرد پرفیوژنیست زیر نظر جراح و متخصص بیهوشی بررسی شده و انجام میشود.

اجزای دستگاه

اجزای اصلی این دستگاه پمپ و اکسیژناتور هستند که وظیفه ی خروج خون کم اکسیژن از بدن، اکسیژن رسانی به آن و بازگرداندن خون غنی از اکسیژن به بدن را بر عهده دارند. اجزای این دستگاه توسط لوله هایی به هم متصل میشوند که از جنس سیلیکون یا PVC باشند.

 

 نمایی نزدیک از دستگاه پمپ قلب

کاربرد ماشین قلبی ریوی
  • پمپاژ خون
  • اضافه کردن اکسیژن به خون
  • فیلتر کردن
  • حذف کربن دی اکسید و دیگر ضایعات خون
  • تزریق داروهای گوناگون مثل داروی بیهوشی داخل خون
  • القاء هیپوترمی (سرد کردن خون به منظور پایین آوردن دمای بدن و محافظت از مغز و دیگر اندام ها هنگام جراحی)
  • گرم کردن بدن افرادی که دچار هیپوترمی شده اند.
  • ساکشن درون قلبی

 

چرا از ماشین قلبی ریوی استفاده میشود؟

برای این که بتوانیم بدون آسیب رساندن به بیمار، حرکت قلب را متوقف کنیم، لازم است خون غنی شده با اکسیژن، هنگام جراحی به طور پیوسته در بدن بیمار گردش پیدا کند. از این دستگاه برای دو مسئله ی مهم استفاده میشود که مهم ترین مسئله، ساکن نگاه داشتن قلب برای عمل های جراحی است. در واقع انجام برخی از جراحی های قلب، هنگامی که قلب در حال تپیدن است غیر ممکن است، زیرا جراحی روی بافتی انجام می شود که در حال حرکت است. همچنین جراحی بدون پمپ قلب، ممکن است منجر به از دست رفتن مقدار زیادی از خون بدن بشود.
برای مثال هنگام عمل پیوند قلب، لازم است قلب بیمار از بدنش خارج شود تا بتوان قلب پیوندی را درون بدن بیمار قرار داد. بدون استفاده از پمپ قلب که در این مدت وظیفه ی قلب را بر عهده میگیرد، این کار غیر ممکن است. این مسئله در رابطه با برخی از جراحی های ریه نیز صدق می کند. این بدین معنی است که در جراحی هایی مانند عمل پیوند ریه، لازم است دستگاهی باشد تا به جای ریه عمل اکسیژن رسانی به خون را انجام دهد. برای بیمارانی که مشکلات قلبی کشنده ای دارند، از پمپ قلب نه برای جراحی، بلکه برای زنده ماندنشان استفاده می شود. در برخی مواقع نادر، ممکن است بیمار تا هنگامی که قلب پیوندی برایش پیدا شود، تحت درمان با پمپ قلب قرار بگیرد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود

آیا عضو نشده اید؟

باشگاه مهندسی پزشکی